HRVATI I LAŽNA POVIJEST (3.)

11.09.2014.

Zla i zločini

Isti Stojanović piše i da ne može biti sloge između ta dva naroda "jer su načela njihova iz osnova protivna." Po njegovu mišljenju preostaje jedino borba, koja se "mora voditi 'do istrage naše ili vaše'", u čemu "jedna stranka mora podleći". Uvjeren je "da će to biti Hrvati, garantuje nam njihova manjina, geografski položaj, okolnosti što žive svuda pomešani sa Srbima i proces opšte revolucije, po kome ideja Srpstva znači napredak." Isti tekst samo koji mjesec kasnije prenio je zagrebački Srbobran.
I kakve su pouke iz toga teksta izvukli Hrvati? I sam Trumbić, koji je zajedno sa Stojanovićem sjedio u Jugoslavenskom odboru? Preko svega se šutke prešlo iako je Stojanović otvoreno najavio što Hrvate sve čeka sa Srbima u zajedničkoj državi i u borbi za samostalnost i svoj identitet. Činjenice, zla i zločini, koji su se poslije događali, svaki put su potvrdili da velikosrpska politika nije odustala od Sojanovićevih poruka iz članka.
Ostvarenje velikosrpskog programa i uništavanje svega hrvatskoga započelo je odmah sa stvaranjem prve Jugoslavije, još "pijane novembarske noći 1918. godine", kako piše Miroslav Krleža. A nastavilo se zločinima Srba nad Hrvatima do Drugog svjetskog rata, tijekom toga rata, na Bleiburgu i Križnom putu, i na kraju od 1991. do 1905., pobunom hrvatskih Srba i velikosrpskom agresijom tijekom Domovinskog rata.
Uspostava hrvatske države povod je za ustanak Srba u Hrvatskoj 1941. i za pobunu 1991., zaključuje Jelčić, a tek onda je to obrana od ustaša te njemačkog nacizma i talijanskog fašizma, s kojima su Srbi surađivali u zajedničkoj borbi protiv Hrvata. Da se Srbi nisu digli u obranu ugroženoga etnosa, Jelčić dokazuje i time što su i mnogi Srbi ne samo živjeli u NDH, nego su bili njezini službenici, a čak deset Srba bili su generali u vojsci NDH-a.
Kao dokaz da Srbi cijelo 20. stoljeće kontinuirano rade na nestanku Hrvatske, Jelčić navodi kako su pod srpskim utjecajem povjesničari "sakrili" pravu istinu o Frani Supilu, kako su uz pomoć Mađara i Engleza 1909. iskonstruirali istinu o o veleizdajničkom procesu protiv pedeset trojice Srba iz Hrvatske, među kojima je bio i Svetozar Pribičević, "optuženih za tajne veze i suradnju sa srpskom vladom koja je imala cilj Hrvatsku s BiH odcijepiti od Monarhije i priključiti Kraljevini Srbiji."
Jelčića čudi lakoća i naivnost s kojom Hrvati tretiraju neprijateljstvo Srba i protivnika hrvatske države. Pita se što je to u Hrvatima da tako brzo zaboravljaju one koji im rade o glavi. Čudi se naivnosti Stjepana Radića koji je primio u koaliciju Svetozara Pribičevića, iako ga je Pribičević strpao u zatvor. Identično udruženje krvnika i žrtve prepoznaje u Budišinoj koaliciji s Ivicom Račanom 2000. godine.

Andrija Tunjić

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.