NEMA PREDAJE!

03.05.2015.

'Tko ne poštuje žrtvu branitelja, ne voli Hrvatsku!'

Srđan Vrančić/Cropix, Ronald Goršić/Cropix

Boris Kovačev/CROPIX

Srđan Vrančić/CROPIX

Boris Kovačev/CROPIX



Autor: Sanja Kovacs


Glogoški Milanoviću: Ima rok do četvrtka da se očituje, inače 30. svibnja slijedi pohod na Markov trg...

Oko 10.000 ljudi, prema procjeni MUP-a, iz svih krajeva Hrvatske te, Bosne i Hercegovine okupilo se na glavnom zagrebačkom Trgu bana Jelačića na “Skupu zajedništva 100 posto za Hrvatsku - zajedno do pobjede”. Skup su organizirali hrvatski branitelji koji više od 190 dana prosvjeduju pred Ministarstvom branitelja na Savskoj cesti.

Branitelji koji pred resornim ministarstvom traže ostavku ministra branitelja Predraga Matića i njegovih suradnika te donošenje ustavnog Zakona o pravima hrvatskih branitelja, na skup su pozvali sve branitelje, ali i nezaposlene i mlade.

Skup je počeo misom u Zagrebačkoj katedrali koju su, između ostalih, pohodili i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, general Mladen Markač, Ruža Tomašić, Darinko Kosor, Branimir Glavaš... Katedrala je bila popunjena do posljednjeg mjesta, te su mnogi sudionici skupa misu slušali ispred nje, a svi su složni u zahtjevima za bolja prava braniteljima i za svjetliju budućnost Hrvatske.

Uvredljiv transparent protiv premijera Milanovića ispred katedrale

- Danas smo ovdje da bi dali podršku svim hrvatskim braniteljima i da bi molili za našu domovinu jer ovo kako ona sada živi nije bio naš san. Nismo kao narod zaslužili ovako patiti. Sadašnja vlast ne zaslužuje ljubav svog naroda jer je ne daje svom narodu i to je naš najveći problem - poručila je Vesna Matešić iz Udruga žena u Domovinskom ratu Zadar. Kako je pojasnila, iz tog grada u Zagreb je stiglo 11 organiziranih autobusa kao i mnogo građana osobnim automobilima, odnosno više od 1000 ljudi.

Mnogi su došli i iz Slavonije, a među njima i Vladimir Režić, bojnik u mirovini iz Županje. - Došli smo podržati skup jer se nas iz tog kraja slabije vidi i čuje, a osjećamo isto kao i branitelji iz Zagreba. Ponos nam je ostao, ali je nastupilo i razočaranje, što je normalno kad nemate “šoldi” u lisnici. Problem je i što mladi bježe iz zemlje trbuhom za kruhom - kazao je Režić.

Velika gužva ispred katedrale uoči početka mise

Skup je podržao i Pero Kovačević, savjetnik u Zagrebačkom holdingu koji smatra da bi se braniteljski problemi trebali što prije početi rješavati i to prema zakonu iz 1997. gdje su njihova prava navedena na jednom mjestu.

Promjenama se nadaju i brojni mladi. - Na skup sam došla jer sam ponosna Hrvatica i želim da se ova tradicija okupljanja nastavi i ubuduće. Mi mladi trudit ćemo se da donsemo promjene za našu zemlju. Prvenstveno bih htjela da poštujemo hrvatske branitelje i hrvatski narod - kazala je 19-gogodišnja Ana Šapina iz Bjelovara.

Svečani dio programa na Trgu bana Jelačića nakon mise je započeo oko 19 sati, a okupljenima se obratio Miodrag Demo, koordinator zagrebačkog Gradskog ureda za branitelje, pukovnik i invalid Domovinskog rata. - Zahvaljujm braniteljima iz Savske koji su ustrajali. Pokazali ste da je pobjedilo načelo zajedništva, a ne podjela. Zajedništvo i naša žrtva doveli su nas do pobjede. Tko god ne poštuje žrtvu branitelja i govori drukčije taj ne voli hrvatsku državu, a tko god to ne poštuje govori jezikom mržnje i ne voli Hrvatsku - poručio je Demo.

Nakon nastupa brojnih KUD-ova, uslijedio je koncert na kojem kao glavna zvijezda nastupio Marko Perković Thompson, koji je zaključio nastup pjesmom 'Nema predaje'. Prije njega na pozornicu je stupio Đuro Glogoški, koji je premijeru Milanoviću poručio kako ima rok do četvrtka da se očituje o sastanku ('Želimo javni dijalog uz prisustvo medija') ili će 30. svibnja branitelji krenuti u pohod na Markov trg....

Portal Jut.

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.